Espígol

Lavanda

L'espígol o lavanda (Lavandula angustifolia, Lavandula officinalis, Lavandula spica) és un arbust de la família de les labiades reconeguda com a planta medicinal. També se l'anomena Lavandula angustifolia que ve de lavo que significa purificar. 
És una planta perenne olorosa amb fulles lanceolades i inflorescència amb diverses flors blavoses agrupades formant una mena d'espiga laxa. Floreix a principi d'estiu.
L'espígol és una herba mediterrània. El seu origen és de l'oest de la conca mediterrània i habita terrenys calcaris, secs, pobres i solejats per poder florir intensament de les muntanyes del Principat català i de la meitat septentrional del País Valencià. També és cultivat a Europa (Croàcia, Itàlia, França i Portugal) i Amèrica per la seva essència.
L’espigol és una planta medicinal . Tradicionalment s'usa una infusió de flors com a tranquil·litzant o inductor a la son. En Perfumeria s'obté l'oli essencial d'espígol i diversos perfums i colònies. També utilitzat per perfumar la roba fent una pinya amb les fulles agrupades. És un repel·lent de mosquits , en canvi atrau les papallones.
La lavandula spica és un arbust que s'ha de sembrar a la primavera, més exactament a finals de maig. L'abonament ha de ser discret i limitat a un sol subministrament a la tardor. S'ha de podar enèrgicament després de la floració de juny i juliol. S'han de regar escassament, aconsellable una vegada per setmana a l'estiu i cada 15 dies a l'hivern.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada