Romaní


(Rosmarinus officinalis)
El romaní és un arbust mediterrani molt conegut gràcies als seus usos culinaris i medicinals. El romaní posseeix en les seves fulles glàndules que contenen olis essencials que li confereixen una olor fragant i fresca. És un condiment tradicional de la cuina mediterrània.
El romaní és una de les plantes mediterrànies més conegudes per la tradició dels seus usos culinaris i medicinals. Les fulles són lineals, dures i amb l'anvers blanquinós perquè està cobert per pilositat. Les flors blaves amb dos llavis ben marcats són molt característiques. Pot florir tot l'any, però a la natura sol tenir una floració de tardor i una altre al principi de la primavera.
A causa de la seva característica fragància, és utilitzat en perfumeria i també serveix per aromatitzar l'aigua del bany.
La seva fusta serveix com a combustible i també per a fer peces de llaüts i altres instruments musicals.
Tradicionalment s'acostumava a repartir pels calaixos i armaris per evitar els àcars i també es col·locava a les habitacions dels malalts com a desinfectant.
Aquesta planta s'ha utilitzat tradicionalment en la medicina popular com a remei, entre d'altres, per al tractament de les cefalees i del vertigen; per disminuir les molèsties musculars i el mal d'esquena, així com la circulació deficient i per les lesions cutànies. També com a estimulant dels cabells i per l'eliminació de la caspa.
Igualment s'empra per millorar la respiració durant els constipats, la grip o la sinusitis, i per “despertar” la ment.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada